Teknoloji

LPG’li Araç Kullanıyorsanız Bu 5 Maddeye Ekstra Dikkat Etmelisiniz!

Benzinli ve LPG’li araçlar arasındaki bazı farklar gecerli. Daha önce yakıtla çalışan bir araç kullandıysanız LPG’li araçlar hakkında bilmeniz gereken birkaç şey var. Birazdan bahsedeceğimiz bu bilgiler hem aracınızın performansında hem de güvenliğiniz açısından önemli rol oynuyor.

LPG’li araç kullanırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenerek daha verimli ve güvenli bir sürüş deneyimi yaşayabilirsiniz. Şimdi LPG’li araçlarla yakıtlı araçlar arasındaki farka baktıktan sonra, LPG’li araç kullanırken dikkat etmemiz gerekenlerHadi inceleyelim.

Benzinli ve LPG’li araçlar arasındaki farklar nelerdir?

  • LPG’li araçlar sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) kullanır. LPG’li, propan ve bütan gibi hidrokarbon gazları İçerir. Adından da anlaşılacağı üzere yakıtla çalışan araçlarda, Fuel Oil adı verilen sıvı bir yakıt kullanılır.
  • Benzinli araçların LPG’li araçlarla karşılaştırılması kilometre başına daha düşük maliyetle daha fazla yakıt tüketir. Bu nedenle LPG’li araçlara göre daha maliyetlidir.
  • LPG istasyonlarının akaryakıt istasyonlarına kıyasla sayısı daha sınırlıdır.Ancak LPG kullanımının artmasıyla birlikte bu istasyonların sayısı da her geçen gün artıyor.
  • Benzinli araçlar genellikle daha yüksektir beygir gücü ve tork Daha yeterli performans standları sağlamak. LPG’li araçlarda bu performans biraz daha düşük olabilir.
  • Benzinli araçlar çoğunlukla daha az karbon emisyonunaLPG’nin yanması sırasında ortaya çıkan emisyonlar daha saftır.
  • LPG tankları yakıt tanklarından biraz farklıdır. daha sağlamdır.

Elbette tüm bu faktörler İster LPG’li araç olsun, ister akaryakıtlı araç; Kullanıcının araca nasıl baktığına ve nasıl kullandığına göre değişiklik gösterebilir. Şimdi LPG’li araç kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiğine bakalım.

LPG’li araç kullananların dikkat etmesi gerekenler:

  • LPG sistemlerinde sızıntı kontrolüDüzenli olarak yapılması gerekiyor.
  • Araçtaki benzin tamamen bitmedimutlak.
  • LPG filtresi düzenli bir şekilde değişiyormutlak.
  • LPG ayarı doğru yapıldımutlak.
  • Araç durduğunda veya performans düşük olduğundaKullanıma devam edilmemelidir.

LPG sistemlerinde sızıntı kontrolü sistematik olarak yapılmalıdır.

LPG sistemlerini her 3-4 ayda bir, en fazla birkaç dakikanızı alacak şekilde kontrol ettirmelisiniz. Aracın içinde veya çevresinde rastgele bir gaz kokusu veya sızıntısıBunu fark ettiğinizde hemen bir servise gitmelisiniz.

Bu muayene sırasında kullanılan cihaz Çünkü pürüzsüz ve kaliteli Emin olmalısın. Aksi takdirde ucuza gitmeye karar verirseniz gelecekte daha büyük riskler ve masraflarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Araçtaki yakıtın tamamen tükenmemesi gerekmektedir.

Aracın ana yakıtı LPG olsa dahi yardımcı yakıt olarak akaryakıt kullanılmaktadır. araçta benzin bittiğinde meydana gelebilirEn büyük problem yakıt pompasının kuru çalışmadan dolayı yanmasıdır.

Ayrıca aracı ilk çalıştırdığınızda ve araç ısınıncaya kadar yakıt doldurulması gerektiğini de unutmamak gerekir. Özellikle sabah hava soğuk olduğunda Aracın doğrudan LPG ile çalıştırılması, sıvı haldeki LPG’nin belirli bir sıcaklığı tamamlamadan gaz fazına geçişini tamamlamadan çalışmaya başlamasına neden olur ve bu da zararlıdır. Özetle; Araçta çeyrek depo dahi olsa her zaman az miktarda bulunmalı, bittiğinde kullanılmamalıdır.

LPG filtresi sistematik olarak değiştirilmelidir.

LPG’li araçlarda dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli faktör ise filtredir. Bilinmeyen markalardan alınan LPG, Sistemin filtresinin tıkanmasına neden olabilir. Tıkanma şüphesi olmasa bile LPG’li araçlarda filtre ve regülatörün düzenli olarak değiştirilmesi gerekir.

LPG tankının montajı çok dikkatli yapılmalıdır.

Araca takılacak LPG tankının çok sağlam ve titizlikle monte edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde meydana gelebilir gaz sızıntısı, Patlamaya ve yangına yol açabilir. Ayrıca LPG tanklarına takılan emniyet valflerinin, yüksek basınç durumunda gazın dışarı çıkmasını sağladığı için doğru takılması hayati önem taşımaktadır.

Yanlış takılmış bir LPG deposu aracın dengesini bile bozabilir. Bu, direksiyon hakimiyetinin kaybından değişir. Fren yapma zorluğuna kadar riskli durumlar neden olabilir. Kısaca LPG tankının fiili montajı güvenlik açıklarının ortadan kaldırılması anlamına gelmektedir.

LPG ayarının doğru yapılması gerekmektedir.

LPG ayarı için aracınıza seçeceğiniz yetkili servisin kalitesine dikkat etmelisiniz. LPG’li araç ayarının güvenilmez bir yerde yapılması,Hem performansı düşürür hem de risk yaratır.

Ayrıca LPG ayarı yapılırken aracın genel performansı da dikkate alınmalıdır. LPG sisteminde kullanılır sensörlerin gerçek ayarı,LPG ve hava karışım oranı doğru ayarlanmalı ve gaz sızıntılarına karşı emniyet valfi gibi güvenlik önlemleri alınmalıdır.

Araç stop ederken veya performansı düşükken kullanılmamalıdır.

LPG’li araçlarda dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise performansı akaryakıta benzemediği durumlarda kullanmaya devam etmemektir. Araç durursa veya performansta azalmaEğer canınız çekiyorsa hemen araca yakıt doldurmalı ve LPG ile kullanmamalısınız.

Aracın stop etmesi veya sorun yaşaması halinde kullanmaya devam edilmesi durumunda Motorun iç sıcaklığı artar ve valfler zarar görür.

LPG’li araç kullanırken dikkat edilmesi gereken diğer faktörler:

  • LPG tanklarına %80’den fazlaYakıt doldurulmamalıdır.
  • LPG’li depo kapağıSaf olmalı.
  • Lisanslı markalardanLPG satın alınması gerekmektedir.
  • LPG tankı 10 yıldan fazlaBir süre kullanılmamalıdır.
  • LPG tanklarının yanında kesme veya delmeHerhangi bir alet olmamalıdır.
  • LPG’li araç çalıştırıldığında koku geliyorsa veya daha önce kokuyu almadıysanız. garip bir kokuEğer hissediyorsanız araç kullanılmamalıdır.

İşte bunların hepsi LPG’li araç kullanırken dikkat edilmesi gerekenler meselelerdir. LPG’li araca geçmeyi düşünüyorsanız veya kullanmaya başladıysanız aracın performansı ve güvenliği açısından tüm bu faktörleri göz önünde bulundurmalısınız. Peki siz hangisini tercih edersiniz, LPG’li araç mı yoksa akaryakıtlı araç mı?

Kaynaklar: BRC Türkiye, Alex LPG, 5s Car Rental

Otomobillerle ilgili okumaktan keyif alacağınız diğer içeriğimiz:

belenhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu