Muratpaşa Belediyesi Cam Su Matarasıyla Plastik Kullanımını Azaltıyor
Belediye çalışanına dağıtılan cam su matarası sayesinde plastik kullanımı günde 12 kilo, 6 ayda ise 1,5 ton azaltıldı.
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal: “Yemekhanelerimizde de minimuma indirdik, bundan sonra hedefimiz sıfıra indirmek olacak”
ANTALYA Muratpaşa Belediyesi, ana hizmet binasında pet su şişesi kullanımını ortadan kaldırmak için Ocak ayında başlattığı cam su şişesi dağıtımıyla günlük 12 kilogram plastik kullanımını azaltmayı başardı. 6. ayına giren proje ile toplamda 1,5 ton plastik kullanımı azaltıldı. Belediye Başkanı Ümit Uysal, “Yemekhanelerimizde de minimuma indirdik, bundan sonra hedefimiz sıfıra indirmek olacak” dedi.
Akdeniz Havzasında 4 metrekareye 1 plastik atık düşüyor. Plastik su şişeleri, pipet, tabak, çatal, kaşık gibi tek kullanımlık plastikler sorunun en büyük bölümünü oluşturuyor. Önemli bir çevre sorunu haline gelen plastik atıklar için harekete geçen Muratpaşa Belediyesi, ana hizmet binasında pet şişe kullanımını ortadan kaldırmak amacıyla Ocak ayında 1.200 çalışanına cam su şişesi dağıttı. İçme suyu ihtiyacını karşılamak için belediyenin her katına su sebilleri yerleştirildi. Su tüketiminde tek kullanımlık plastik kullanımını azaltmak için yapılan uygulama ile Muratpaşa Belediyesi’nden günde 12 kilogram daha az plastik atık üretildi. 6. ayına giren proje ile plastik kullanımı 1,5 ton azaltıldı.
“Doğayı en çok tahrip eden denge bozucu madde”
İnsanoğlunun tüm dünyayı kirlettiğine ve iklim değişikliğinin kendini gösterdiğine dikkat çeken Belediye Başkanı Ümit Uysal, “Bunu önlemek için alacağımız tedbirlerden biri de plastik tüketimini mümkünse azaltmak, sıfıra indirmek. Çünkü plastik bir fonksiyondur. doğayı en çok tahrip eden ve doğadaki dengeyi en uzun süre bozan maddeyi gören maddedir” dedi.
“Hedefimiz gelecekte sıfır plastik”
Belediyenin bu konuda eğitim çalışmaları yaptığını kaydeden Uysal, işçilerin çalışma ortamında pet su şişelerini kullanmayı bırakarak cam şişelere geçtiğini söyledi. Uysal, “Bu çok ciddi miktarda plastiğin doğaya karışmasını engelleyen bir davranış. Mümkün olduğunca tüm birimlerimizde tek kullanımlık plastik ürünlere yer vermemeye çalışıyoruz. Plastiksiz Temmuz hareketi de bir hareket. Bütün bu söylediklerimizi ele alan, bunu sadece Temmuz’da değil, 12 ayda yapıyoruz.” Bu tür çalışmaların ülkemiz ve dünya için hayırlı olduğunu düşünüyoruz. Yemekhanelerimizde de minimuma indirdik, hedefimiz ileride sıfırlamak olacak.”