Ankara Sünger Fabrikasında Çıkan Yangında 2 Kişi Hayatını Kaybetti
ANKARA’da, yangının çıktığı sünger fabrikasının sahibi muhasebe müdürü Müge Çetinkaya (56) ve 2 Iraklı çalışanı öldüren Hüseyin Dönmez (58) hakkında 22,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Dönmez, iddianamedeki ifadesinde personelin sigortası olup olmadığını bilmediğini söyledi. İtfaiye raporunda, sünger kesme makinesinin kablolarında şasinin oluşturduğu kıvılcımların sünger tozunu tutuşturması sonucu yangının çıktığı belirtildi.
Yenimahalle ilçesi GER-SAN Sanayi Sitesi Tahsin Karaman Caddesi üzerinde bulunan Hüseyin Dönmez’e ait sünger fabrikasında 19 Eylül’de yangın çıktı. Muhasebe müdürü Müge Çetinkaya, Iraklı işçiler Sefiya Nazım Acam (22) ve Hazen Joned (33) hayatını kaybetti. 3,5 saatlik çalışmanın ardından söndürülen yangında hayatını kaybetti, 2 kişi de yaralandı. Olayın ardından gözaltına alınan fabrika sahibi Hüseyin Dönmez, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma tamamlandı. Tutuklu Hüseyin Dönmez hakkında ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak’ suçundan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı ve dava açıldı.
‘EKSİKLİKLERİN GİDERİLDİĞİ’ İDDİASI
Dönmez, iddianamedeki ifadesinde; Bina 2 kat yer altında ve 2 kat yer üstünde olmak üzere 5 katlı olup, iş güvenliği ile ilgili tüm talepleri karşılamaktadır, yangına ilişkin 1 yıl önce yapılan iş güvenliği denetiminde tespit edilen eksiklikler giderilmiş, gerekli önlemler alınmış, yangın Birkaç kez tatbikat yapıldığını, çalışma sahasında yeterli tesisatın, yangın yönlendirme levhalarının ve acil çıkış kapılarının, elektrik tesisatının topraklamasının, akım kesici rölenin ve yangın alarmının bulunduğunu iddia etti. Dönmez, yaşanan kayıplardan dolayı üzgün olduğunu ve çalışanların sigortası olup olmadığını tam olarak bilmediğini belirtti.
KIVILCIMLAR SÜNGER TOZUNU ATEŞLEDİ
İddianamede yer alan itfaiye raporunda; Yangının, sünger kesme makinasının kablolarında şaseden çıkan kıvılcımlar sonucu çıktığı ve ortamdaki yoğun sünger tozunun tutuşması sonucu çıktığı belirtildi. Raporda, çıkan alevlerin yanıcı ve kolay alev alan minder üretiminde kullanılan sünger, plastik, linolyum ve kumaş gibi hammaddeler ile üretimde kullanılan makinelere sıçradığı, yangının tüm binaya yayıldığı kaydedildi. Yanan maddelerin petrol kaynaklı olması ve yangın yükünün çok fazla olması nedeniyle işyeri kısa sürede söndürüldü.
YANICI ELEMANLARIN YAKININDA KAYNAK
Bilirkişi raporunda, üretimin zemin kat ve onun üstündeki katta yapıldığı, idari bölümlerin ise en üst katta yer aldığı, burada çalışan Selda Göl ve Yurdal Düğer’in çatı katından atlayarak kurtulduğu belirtildi. Müge Çetinkaya, Sefiya Nazım Acam ve Hazen Joned ile birlikte pencerede mahsur kaldı. Hayatını kaybettiği belirtildi. Raporda, elektrik panolarının kapağı ile gövdesi arasında topraklama bağlantısının bulunmadığı, bazı elektrik kabloları ve prizlerinde deformasyon olduğu, işyerinin çeşitli yerlerine sonradan ilave elektrik kabloları bulunduğu, hasarlı kabloların kullanıldığı belirtiliyor. bazı ekipmanların kabloların mekanik etkilere karşı korunmadığı, bazı buat kapaklarının açık olduğu. Kaynak işleminin çeşitli sünger ve kumaş gibi yanıcı maddelerin bulunduğu bir yerde yapıldığı, kaynak işi için başka yer bulunmadığı, işin inanılmadan yapıldığı, yığınlarda sünger kırıntılarının bulunduğu belirtildi. Kabloların üstünde ve altında. Bu nedenlerle fabrika sahibi Dönmez’in ‘birincil kusurlu’ olduğu belirtildi.
‘BİLİNÇLİ İHMAL’ VURGUSU
İddianamede, Dönmez’in yapısal ve organizasyonel yangından korunma tedbirlerini almadığı ve öngörülen sonuç için gerekli özen ve dikkat yükümlülüğüne aykırı davrandığı gerekçesiyle ‘bilinçli taksirle’ hareket ettiği belirtilerek, Türk Ceza Kanunu’nun bilinçli taksiri düzenleyen ilgili maddesi kapsamında cezalandırılmasını talep etti. İddianame Ankara 36. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.