Haber

Konya ile Hatay arasında sevgi köprüsü kuruldu

Geçtiğimiz yıl 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ili vuran depremin ilk saatlerinde Hatay’a ulaşan Konya Büyükşehir Belediyesi, Önder Uğur İbrahim Altay’ın talimatıyla seferberlik ilan ederek arama kurtarma, altyapı, portatif mutfak, su temini, Hatay’da lojistik, konteyner hizmetleri. Şehir, gıda ve giyim, yeni işyerleri, iletişim ve enerji gibi insani ihtiyaçların karşılanması için özenle çalıştı. Yüzyılın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat depreminin ardından tüm kaynaklarını deprem bölgesi için seferber eden Konya Büyükşehir Belediyesi, afetin ilk dakikalarından itibaren depremzedelerle ilgilenmek ve tüm mağduriyetlerini ortadan kaldırmak için yoğun çaba harcadı. eksiklikler.

“HATAY VATANDAŞLARIMIZLA SAĞLIK BAĞLANTISI KURDUK”

Türkiye’yi yas tutan asrın felaketinin ardından Konya Büyükşehir Belediyesi, Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın talimatıyla ilk dakikalarda seferberlik ilan etti. Önder Altay, geçtiğimiz yıl Şubat ayında ülkemizin başına yüzyılın en büyük felaketlerinden birinin geldiğini belirterek, 11 ilde büyük yıkıma neden olan ve tüm ülkeyi derin bir acıya sürükleyen depremlerin, hafızalardan silinmeyecek izler bıraktığını belirtti.

Başkan Altay, Konya olarak depremin ardından ilk anda harekete geçtiklerini ve sonuna kadar tüm imkanlarıyla Hatay halkının yanında olduklarını belirtti.

“6 Şubat depremi hafızalarımızda hâlâ taze. Konya, Hatay’da belediye olarak yaptıklarıyla tüm Türkiye’nin takdirini kazandı. Buradaki en büyük başarı bir bütün olarak hareket etmekti. Hatay’da tüm belediyelerimiz, odalarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve vatandaşlarımız ortak bir çalışma yürüttüler. “Deprem büyük acılara neden oldu ama Hataylı hemşehrilerimizle aramızda güçlü bir sevgi bağı oluştu.”söz konusu.

Depremin şehirlerin önceliğinin kentsel dönüşüm, depreme hazırlık ve dayanıklı şehirler yaratmak olduğunu bir kez daha hatırlattığını kaydeden Önder Altay, bu konuda birlikte çalışmaya devam edeceklerini belirtti. Lider Altay, “Depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımızın aziz anılarını her zaman kalbimizde taşıyacağız. Mekanları cennet olsun, dereceleri yüksek olsun. “Allah bir daha ülkemizi ve milletimizi böyle bir felaketle imtihan etmesin.”dedi.

KONYA İLK AN ALARMLANDI

Konya Büyükşehir Belediyesi ekipleri, 6 Şubat sabahı saat 06.30’da Hatay’a hareket ederek, en kısa sürede antrenmanlara başladı. Sabah saatlerinde yola çıkan arama kurtarma ekiplerinin hemen ardından Portatif Mutfak Kamyonu, Su Kamyonu, Radyo İstasyonları, Portatif Şarj İstasyonları, Ekskavatörler, Yükleyiciler, Aydınlatma Kulesi, Jeneratörler, Mobil Tuvaletler ve Servis Araçlarının yanı sıra ilçe belediyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda araç yola çıktı. ve AFAD’ın talimatı doğrultusunda deprem bölgesine sevk edildi.

BELEDİYE BAŞKANI ALTAY HATAY’DAN HİÇ AYRILMADI

Konya Valisi Vahdettin Özkan ile birlikte ilk gün bölgeye ulaşan ve uzun süre Hatay’da kalan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Hatay’daki kurtarma ve koordinasyon çalışmalarına katıldı. Konya’da bir araya getirilen 622 tırdan oluşan yüz binlerce yardım paketi, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin koordinasyonunda bölgeye ulaştırıldı.

KONYA’DAN DEPREM BÖLGESİNE GİDEN EKİP, 168 KİŞİYİ ENKAZDAN KURTARDI

Depremin hemen ardından Hatay’dan tahliye sürecini başlatan Konya Büyükşehir Belediyesi, 8 bine yakın depremzedeyi kentten uzaklaştırdı. Konyalılar depremde evlerini kaybeden vatandaşlara evlerinin kapılarını açtı.

Konya Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleriyle birlikte toplam 3 bin 369 çalışanıyla bölgede çalışma yürüttü. Büyükşehir Arama Kurtarma Ekipleri 168 vatandaşımızı enkaz altından canlı olarak çıkarmayı başardı.



MOBİL MUTFAK VE PORTATİF EKMEK FIRINLARI KESİNTİSİZ HİZMET SUNAR

Konya Büyükşehir Belediyesi Seyyar Mutfak Tırı ve ekmek fırınında depremzedelere ve gruplara sıcak yemek ve ekmek dağıtıldı. Portatif Mutfaklarla Toplam 735 bin sıcak yemek dağıtıldı.Konya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı 48 TIR’dan oluşan Beysu tesislerinin ambalajlı su üretiminin tamamı bölgeye yönlendirildi.

Gıda ihtiyacının karşılanması amacıyla Hatay’a 50 tır, Kahramanmaraş’a ise 300 ton un ulaştırıldı.Konya Büyükşehir Belediyesi ile uyumlu olarak Konya’da kurulan yardım merkezlerinde vatandaşlar bölgeye gönderilecek yardımlara katkı sağladı.

PAK SU KOSKİ’DEN DEPREM BÖLGESİNE

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü ekipleri, Hatay’ın sağlıklı içme ve kullanma suyu ihtiyacına da çözüm üretti. Gruplar, ilk olarak HATSU pompa istasyonundaki kuyuları işleterek ve bu kuyulardan tankerlere su doldurarak depremden etkilenen insanlara su dağıttı.

İlerleyen saatlerde KOSKİ ekipleri, enkaz alanlarını portatif jeneratör ve projektörlerle aydınlatarak, kuyularda sürekli arıza denetimi yaptı.

KOSKİ, Hatay’ın temiz suya erişiminin sağlanması ve altyapı sorunlarının çözülmesi amacıyla; 10.267 metre içme suyu hattı, 8.500 metre kanalizasyon hattı döşendi.

KOSKİ ekipleri toplam 1.540 noktada arıza bakım ve onarım işlemlerini gerçekleştirdi. Ayrıca 867 kabinle tuvalet, 330 kabinle de duş hizmeti verdi. Tankerlerle 6000’den fazla sefer yaparak ihtiyaç sahibi mahallelere saf su ulaştırdı, 56 sokak çeşmesi yaptırdı.

HATAY’IN TÜM SU ALTYAPILARININ RÖNTGENLERİ ÇEKİLDİ

KOSKİ tarafından geliştirilen yerli ve milli KOSKİ GIS uygulaması sayesinde; Hatay’ın zarar gören su ve kanalizasyon altyapısına en kısa sürede müdahale edildi.

Hatay’a ilişkin tüm altyapı bilgileri CBS sistemine entegre edilerek müdahale ve onarım süreçlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi sağlandı.

KONYA’DAN DEPREM BÖLGESİNE 1.000 MERKEZLİ BİR ŞEHİR

Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram, Karatay, Selçuklu belediyeleri, Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Borsası Hatay’da 3 etaptan oluşan konteyner kentler kurdu.

AFAD’a teslim edilen 1000’e yakın konteynerden oluşan konteyner kentlerde 4 bini aşkın vatandaşa geçici barınma imkanı sağlandı.

Konteyner kentlerde açılan Konya Büyükşehir Belediyesi Mesleki Eğitim Kursları (KOMEK) da kadınlara yönelik kurslarla hizmetlerine devam ediyor.

ÜCRETSİZ KULLANIM İLE 152 DÜKKAN KURULDU

Yine Konya Büyükşehir Belediyesi, MÜSİAD Konya Şubesi ve Konya Sanayi Odası ile birlikte; 152 dükkandan oluşan Konya Bedesteni Narlıca’da inşa edilerek esnafa teslim edildi.

HİZMETLER MOBİL SAĞLIK ARAÇLARIYLA SUNULDU

Konya Büyükşehir Belediyesi, Diş Hekimleri Odası ile birlikte hazırladığı Ağız ve Diş Sağlığı Teşhis ve Tedavi Aracı ile Hatay’da 5.150 vatandaşı tedavi etti. Gözlükçüler ve Gözlükçüler Odası işbirliğiyle hazırlanan Taşınabilir Gözlük Aracı, 3 binin üzerinde depremzedeye gözlük dağıttı.

DEPREM BÖLGESİNDEKİ HAYVAN SAHİPLERİ UNUTULMADI.

Konya Büyükşehir Belediyesi, deprem bölgesine gönderdiği insani yardımın yanı sıra, hayvancılık faaliyetlerinin aksamaması için Hatay’daki çiftçilere 10 tır besi ve süt yemi dağıttı. Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki hayvan acil yardım aracı CANBULAN ve uzman veteriner hekimlerle köylerde hayvan sağlığı taramaları yapıldı. Sokak hayvanları için de 10 ton mama bağışı yapıldı.

ÇOCUKLARA MORAL ARTIRMAYA YÖNELİK ETKİNLİKLER DÜZENLENDİ

Depremden etkilenen çocuklar için çadır kentlere oyun alanları yerleştiren Konya Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda bölgeye Çocuk Tiyatrosu ekibi ve Bilim Tırı’nı yönlendirerek çocukların moralini yükseltti.

TARİHİ MİRAS OLAN MESCİD YENİDEN İNŞA EDİLDİ

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Hatay-Konya kardeşliğini taçlandırmak amacıyla depremde yıkılan Habib-i Neccar Camisi’nin onarımını Konya Büyükşehir Belediyesi olarak üstlendiklerini belirtti.

 

Önder Altay, deprem bölgesinde yürütülen çalışmalarla tüm Türkiye’nin takdirini kazanan Konya’nın, Hatay’ın simge yapısının yeniden canlandırılması sorumluluğunu da üstlendiğini kaydetti. “Ülkemizin değerli tarihi miraslarından Anadolu’nun ilk mescidi olarak bilinen Habib-i Neccar Mescidi ne yazık ki deprem sonrasında yıkıldı. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak Hatay’ın her sayısında olduğu gibi Habib-i Neccar Camii’nin de eski günlerine döndürülmesi için kolları sıvadık. “Kültür ve Turizm Bakanlığımızla yürüttüğümüz süreç sonunda Vakıflar Genel Müdürlüğü denetiminde bu ikonik yapının yeniden canlandırılması için çalışmalara başladık.”sözlerini kullandı.



RAMAZAN AYINDA YALNIZ BIRAKILMADILAR

Büyükşehir Belediyesi, Konya’nın üç merkez ilçe belediyesiyle birlikte Ramazan ayında da Hatay’daki depremzedeleri yalnız bırakmadı.

Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram, Karatay ve Selçuklu belediyeleriyle birlikte, Ramazan ayında Hatay’daki depremzedelere verilmek üzere 23 bin koliden oluşan 14 TIR yardım kolisini teslim etti. Konya Büyükşehir Belediyesi, Hatay Payas’ta kurduğu ramazan çadırıyla binlerce depremzedeye iftar ve sahur hizmeti verdi. Ayrıca bölgede Ramazan etkinlikleri düzenleyerek depremden etkilenen çocuklara moral verdi.


KONYA’NIN AKILLI UYGULAMALARI HATAY’DA KRİTİK ROL OYNADI

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin yaşandığı ilk günden bu yana altyapı, lojistik, su işleri, barınma, seyyar mutfak, iletişim ve enerji gibi insan ihtiyaçları konusunda çalışmalar yapan Konya Büyükşehir Belediyesi, sunduğu hizmetlerle birçok alanda kritik rol üstlendi. Akıllı Kentleşme uygulamaları.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Hatay’da hayatın normale dönmesi için tüm çalışmalarında Akıllı Şehir uygulamalarından yararlandıklarını belirterek, şunları söyledi:

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin deprem bölgesinde kullandığı Akıllı Şehir uygulamalarından bazıları şöyle:

“Şehrin tüm altyapısının çöktüğü, bilgiye erişimin mümkün olmadığı, iletişimin mümkün olmadığı ve GSM şebekelerinin kullanılamadığı ilk anlarda Uydu İnternet ve Dijital Radyo Haberleşme Sistemi ile bağlantı sağlandı. Solar Taşınabilir Şarj İstasyonu kuruldu. KOSKİ GIS uygulaması ile zarar gören su ve kanalizasyon altyapısına hızlı bir şekilde müdahale edildi. Kapsül Teknoloji Platformu kapsamında öğrenciler, 3.700 powerbank ve 2 jeneratörden oluşan baz istasyonu kurdu. Depremden etkilenen vatandaşlara kesintisiz temiz su sağlamak amacıyla güneş enerjisinden elektrik üretilerek su depolarında klorlama işlemleri yapıldı. Konya Taşınabilir Uygulaması ile depremzedelere yardım etmek isteyen gönüllüler en gerçek lokasyonlara yönlendirilerek olası bir kaos durumuna karşı etkin adaptasyon sağlandı. Su kayıplarını önlemek amacıyla kullanılan Akustik Dinleme Cihazları, arama kurtarma çalışmaları sırasında enkaz altındaki depremzedelerin tespitinde büyük fayda sağladı. Araç Takip ve İş Takip Sistemleri kullanıldı.”
Konya Büyükşehir Belediyesi, Hatay dışındaki Kahramanmaraş’a 300 ton un gönderirken, depremden etkilenen diğer illerdeki altyapı çalışmalarına da katkı sağladı.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort